IoT is meer dan alleen sensoren: Verrijk uw data!

IoT is meer dan alleen sensoren: Verrijk uw data!

Veel bedrijven, zowel in de B2B- als in de B2C-markt, zeggen bezig te zijn met Internet of Things. Daarbij is er echter sprake van een grote misvatting: alleen met het ophangen van een paar sensoren is er niet per se sprake van goed IoT-gebruik. Het gaat erom wat u met de daaruit verkregen data doet, hoe u data uit verschillende bronnen koppelt en zo tot bruikbare inzichten komt. Met het aanschaffen van een fiets, wint u immers nog geen Tour de France. “ You don’t buy IoT, you buy business outcomes”, is een veelgehoord tegengeluid. Denk daarbij aan het optimaliseren van productieprocessen en het standaardiseren van de productkwaliteit en -verkoop ten opzichte van omgevingsfactoren. Daarvoor is een cognitieve manier van datagebruik nodig.

In deze blog bespreken we twee voorbeelden van slimme IoT.

Watson Cloud 

IBM stelt via haar Watson Cloud-platform verschillende applicaties beschikbaar die u kunt integreren in uw IoT-omgeving. Deze applicaties bieden ieder de mogelijkheid om factoren binnen uw bedrijfsprocessen op een eigen manier gemakkelijker te maken door middel van cognitief datagebruik. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de cognitieve kracht van Watson, de zelflerende supercomputer van IBM. Ter inspiratie volgen twee voorbeelden van hoe sensordata – gekoppeld met beschikbare Watson IoT-technologie – kan leiden tot kansen voor uw business.

1. Weather Company Data 

Wat doet de Watson-technologie?

De service Weather Company Data (onderdeel van IBM) gebruikt sensoren van over de gehele wereld om informatie over het weer te verzamelen, die door u gebruikt kan worden. De data omvat gerichte voorspellingen per uur of een paar dagen vooruit, maar ook historische data over het weer van de afgelopen jaren.

Hoe helpt Watson uw bedrijf?

Deze data helpt u om applicaties te creëren die businessproblemen oplossen waar het weer een zichtbare invloed heeft op de resultaten. Dat geldt niet alleen voor productie, maar bijvoorbeeld ook voor seizoensgebonden verkoop. Door deze weerfactoren slim in te zetten en deze te koppelen aan productie- of verkoopdata, kunt u precies voorspellen welke uitkomsten u krijgt afhankelijk van het weer. Zet u deze data slim in, dan kan dit een enorme efficiëntieslag opleveren in productie en een stijging in de verkoop. Bovendien kunt u overtollige en onnodige voorraden beperken tot een minimum.

2. Voice Agent with Watson 

Wat doet de Watson-technologie?

De cognitieve kracht van Watson gekoppeld aan uw smartphone; dat is Voice Agent with Watson. Deze service wordt bijvoorbeeld gebruikt in callcenters. De stemherkenning van Watson is inmiddels zo vergevorderd dat deze moeiteloos allerlei klantvragen verwerkt en op een natuurlijke manier antwoordt. De Voice Agent is te trainen voor unieke situaties en aan te passen met third-party API’s. Op die manier kan Watson informatie opzoeken in aanvullende, bestaande systemen; of dat nu on-premise is of in de cloud.

Hoe helpt Watson uw bedrijf?

Deze vorm van cognitieve IoT is volledig te trainen op de initiële behoeften van uw beller. Zo kan Watson met uw training, uw vragen in real-time beantwoorden. Dat betekent dat u kunt besparen op  de personeelskosten van een klantenservice, omdat Watson het grootste deel van de hulpvragen afhandelt. Bovendien helpt Watson mee aan een betere klantbeleving. Klanten worden beter, maar ook sneller geholpen omdat Watson de wachttijden reduceert. En als Watson er écht niet uitkomt, schakelt de Voice Agent naar een echte medewerker.

Wat als u uw data zou kunnen verrijken met Watson? 

Dit waren slechts twee voorbeelden van hoe u uw sensordata aan bestaande Watson-intelligentie kunt koppelen. De Watson Cloud kent vele voorbeelden van dit soort technologie, die eenvoudig beschikbaar zijn. Inspiratie kunt u makkelijk opdoen via het platform.

Bent u benieuwd naar de kracht van IoT en hoe u dit op een goede manier kunt inzetten binnen uw bedrijf? Op deze website vindt u praktijkvoorbeelden en andere handvatten die u kunnen helpen. Wilt u weten hoe IoT bijvoorbeeld ingezet wordt om smart buildings te creëren? Lees dan deze business case.

Terug

Send this to a friend