IoT-enabled in 6 stappen

IoT-enabled in 6 stappen

Internet of Things is hot. Iedereen weet inmiddels wat het is en dat het enorme kansen biedt voor de organisatie. U wilt er daarom ‘iets’ mee doen, maar wat? Waar moet u beginnen wanneer u uw organisatie IoT-enabled wilt maken? Het is een innovatief streven om IoT toe te passen in uw organisatie en op deze manier processen te optimaliseren of klanten beter te ondersteunen. U bent niet zomaar even klaar door enkele sensoren te koppelen aan uw IT. Zonder goed uitgedacht plan, heeft de technologie geen toegevoegde waarde. In deze blog geven we u tips om een goed plan van aanpak te maken.

 

Slimmere apparaten, slimmere bedrijfsvoering

In rap tempo worden de devices om u heen ‘slim’ gemaakt. Steeds meer apparaten worden voorzien van IoT-sensoren, waarmee ze kunnen worden aangesloten op een netwerk. Denk alleen al aan productiemachines en printers, maar ook aan de thermostaat en verlichting die inmiddels al op afstand bediend en geautomatiseerd kunnen worden met behulp van IoT. Er ontstaan steeds meer mogelijkheden met betrekking tot het monitoren, besturen en automatiseren van deze apparaten. Deze mogelijkheden kunt u inzetten om, op termijn, de efficiëntie, effectiviteit en duurzaamheid van uw bedrijf te verhogen. Een goed streven; maar hoe bereikt u dat?

 

“Om IoT onderdeel uit te laten maken van de groeistrategie van uw organisatie, is een gedegen plan van aanpak het juiste vertrekpunt.”

 

Een succesvol IoT-beleid in 6 stappen

Een startpunt voor een succesvol IoT-beleid is niet het lukraak ophangen en koppelen van sensoren aan apparaten en objecten. Om IoT onderdeel uit te laten maken van de groeistrategie van uw organisatie, is een gedegen plan van aanpak het juiste vertrekpunt. Hierin beschrijft u onder meer de bedrijfsdoelstellingen en de behoeftes van uw klanten. U en uw klanten moeten er namelijk daadwerkelijk beter van worden. Mogelijk wilt u uw organisatie efficiënter maken of uw klantenservice verbeteren. Grote kans dat IoT hier daadwerkelijk een rol in kan spelen, maar het implementeren van IoT is niet het doel, maar een middel om het doel te bereiken. Ga daarom terug naar de ‘waarom-vraag’: waarom heeft u IoT nodig? Zodra u deze vraag kunt beantwoorden, kunt u daadwerkelijk aan de slag met uw plan van aanpak. U maakt gemakkelijk een plan door zes stappen te doorlopen. Hieronder volgt een korte strekking van deze stappen:

1. Now
In deze stap bepaalt u hoe de huidige infrastructuur eruit ziet en in hoeverre deze volstaat om te kunnen voldoen aan vragen van uw klanten.

2. Future
Wat moet er veranderen aan uw infrastructuur, producten en diensten om aan huidige en toekomstige klantvragen te voldoen, en hoe helpt de kracht van IoT daarbij?

3. Transition
Heeft u de vaardigheden in huis om deze transitie tot een succes te maken? Vergaar de benodigde IoT-kennis om u heen en verdeel de taken op de meest efficiënte manier.

4. Build
Bouw een prototype van de IoT-omgeving. Zorg voor data-analyse in de cloud, terugkoppeling van acties van apparaten en/of visualisatie van data.

5. Adopt
Zorg ervoor dat uw personeel weet wat IOT hen en de organisatie kan bieden en voorzie hen van de juiste training en begeleiding.

6. Evolve
Blijf uw omgeving verbeteren; verlies de klant niet uit het oog.

 

Een succesvol IoT-beleid in 6 stappen
Bent u overtuigd van de mogelijkheden van IoT voor uw organisatie en klaar om aan de slag te gaan? In het e-book ‘Van IoT-idee naar prototype‘ gaan we dieper in op het stappenplan en de cognitieve oplossingen die uw IoT-omgeving tot een succes kunnen maken.

Terug

Send this to a friend