Duurzame parken, treinstations en gebouwen door IoT

Duurzame parken, treinstations en gebouwen door IoT

Door de digitalisering volgen technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Steeds meer worden de activiteiten van mensen en computers met elkaar verweven. Internet of Things (IoT) biedt de mogelijkheid om openbare ruimtes en gebouwen op een vernieuwende manier te gebruiken. Niet alleen kan er duurzamer om worden gegaan met het milieu, maar ook kunnen bestaande faciliteiten een nieuwe impuls krijgen door IoT. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van IoT in de openbare ruimte en gebouwen, ook wel smart environment en smart buildings genoemd. Maar wat zijn de mogelijkheden van IoT precies op deze gebieden?

Slim benutten van de openbare ruimte

Bij smart environment gaat het niet anders dan de omgeving of de openbare ruimte op een slimme manier benutten. Het begint altijd met het verzamelen van data. Dit kan bijvoorbeeld door sensoren op watersproeiers te plaatsen in een park, beeldschermen te gebruiken op treinstations, of camera’s te installeren op drukke verkeerspunten. Door die objecten te koppelen aan het internet via de cloud, kan de verzamelde data worden geanalyseerd. Vervolgens kan software zo worden geprogrammeerd dat de watersproeier aan gaat als het lang niet heeft geregend, de beeldschermen real-time vertrektijden van treinen tonen en camera’s de matrixborden op snelwegen automatisch aansturen op basis van de actuele verkeersobservatie.

Gebouwen aangepast naar behoefte

Bedrijfsgebouwen maken op dit moment een evolutie door. Waar het vroeger vooral ging om het bieden van onderdak, worden ze nu door sensoren en smart devices te integreren steeds meer zelfsturende mechanismes. Een gebouw leent zich perfect voor IoT; door sensoren en smart devices te integreren in de infrastructuur en via de cloud met elkaar te verbinden – van ICT-systemen en camera’s met facial recognition tot vloersensoren en thermostaat – is een gebouw in staat om de behoefte van zijn gebruikers te herkennen en zich hieraan aan te passen. Is er lastminute een vergaderruimte nodig? Via een dashboard is precies te zien waar er nog ruimte beschikbaar is. Zijn de vloeren vies? Sensoren zenden data door, waarna direct de schoonmaakdienst wordt ingelicht. Is een ruimte niet in gebruik? IoT maakt eigen energiemanagement mogelijk; licht gaat automatisch uit en energie wordt bespaard.

Effectief en efficiënt

Kortom, door apparaten, objecten en softwaresystemen te koppelen aan het internet kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie efficiënt omgaat met energie en dat u effectief inspeelt op directe behoefte van uw klanten en werknemers. IoT maakt niet alleen het dagelijkse leven een stuk comfortabeler en prettiger, maar bespaart u op de lange termijn ook veel tijd en kosten.

Bent u benieuwd hoe andere organisaties meerwaarde creëren door de inzet van IoT of wilt u meer weten over IoT binnen de smart buildings- en environmentsector? Lees dan het document: “Slim, slimmer, slimst! IoT toegepast in gebouwen & environment”.

Terug
mautic is open source marketing automation

Send this to a friend