IoT – Een absolute meerwaarde voor de transportbranche

IoT – Een absolute meerwaarde voor de transportbranche

Nu de economische crisis voorbij is, kopen zowel consumenten als bedrijven massaal weer goederen. Dankzij het internet kunnen producten op ieder uur van de dag, op ieder moment van de week worden besteld. Het is als bedrijf binnen deze sector daarom belangrijker dan ooit om flexibel, snel en efficiënt te zijn. Of het nu gaat om een distributiecentrum of transportbedrijf; in deze sterk concurrerende markt is het essentieel om zelf te blijven innoveren. Door IoT toe te passen kunnen bedrijven ook in de toekomst groeiende volumes aan. In deze blog leest u waarom IoT een absolute meerwaarde is voor de transportbranche.

Waardevolle informatie ligt voor het oprapen

Internet of Things maakt het mogelijk dat apparaten en objecten met elkaar kunnen communiceren en data uitwisselen door ze te verbinden aan het internet. Dit biedt enorme mogelijkheden om logistieke processen te verbeteren. De transportbranche is een sector die zich perfect leent voor de toepassing van IoT. Grote hoeveelheden waardevolle informatie liggen voor het oprapen zoals data over laden, lossen, de locatie van goederen, oponthoud, voorraden, levertijden, status van voertuigen of de beveiliging van transport. Om die data te kunnen verzamelen, moeten de betreffende vervoersmiddelen en objecten worden uitgerust met IoT-sensoren. Door die vervolgens te koppelen aan de cloud kan informatie worden uitgewisseld.

Efficiënt en goedkoop van A naar B

De logistiek- en transportsector heeft altijd een focus op kostenbesparing. Met IoT is het mogelijk track & trace in te zetten om vrachten te monitoren en controleren. Door data over laden en lossen real-time beschikbaar te hebben, kan optimaal worden gereageerd op vertragingen of oponthoud. Rijroutes kunnen geoptimaliseerd worden waardoor minder brandstof wordt verbruikt. Online orderprocessen kunnen enorm worden verbeterd wanneer voorraadinformatie real-time beschikbaar is en real-time wordt aangepast. Kortom, logistieke informatiestromen en werkprocessen kunnen enorm worden verbeterd, wat resulteert in – u raadt het al – grote kostenbesparing.

Controle van goederen

Sensoren binnen opslag kunnen de atmosfeer meten en de optimale temperatuur en luchtvochtigheidsgraad regelen; noodzakelijk bij producten als medicijnen en voedselproducten. Goederen kunnen beter beveiligd worden tegen ladingsdiefstal met behulp van slimme technologieën. Bovendien is het is mogelijk om vroegtijdig potentiele defecten te detecteren bij machines en vervoersmiddelen en effectief preventief onderhoud te doen.

Veel transportbedrijven realiseren dat ze iets met IoT moeten gaan doen, maar weten vaak nog niet hoe dat precies in te vullen. Bent u benieuwd hoe andere bedrijven binnen de transportsector IoT in de praktijk hebben gebracht? Lees dan het document: “De kracht van IoT toegepast in de transportbranche – twee voorbeelden”.

Terug
mautic is open source marketing automation

Send this to a friend