Betrokkenheid is de sleutel tot een succesvolle IoT-strategie

Betrokkenheid is de sleutel tot een succesvolle IoT-strategie

4 vragen die helpen om uw idee tot een succes te brengen

U heeft een hoop ideeën over wat het Internet of Things kan betekenen voor uw organisatie. Vaak krijgt u hier positieve reacties op, maar tot een uiteindelijke uitvoering komt het vaak niet. Plannen worden niet goedgekeurd, of goedgekeurde plannen slagen niet. Dat kan verband houden met de  mate van IoT-adoptie binnen uw bedrijf. In deze blog leest u waarom IoT-adoptie de sleutel is tot een succesvolle IoT-strategie en hoe u van uw idee een succes kunt maken.

Europa als early adopter

Europese organisaties kennen veel early adopters met goede ideeën. Zo is 27% van de Europese topmanagers van plan om IoT-oplossingen toe te passen de komende jaren of hebben ze deze al geïmplementeerd. Voor de VS ligt dit percentage op 18% .1. Dat verschil komt waarschijnlijk doordat Europese bedrijven verder zijn in het op grote schaal integreren van IoT en verder gaan dan experimenteren.

Toch lukt het niet altijd om een goed IoT-plan van idee naar prototype te laten evolueren. Het moet natuurlijk allereerst uitvoerbaar en realiseerbaar zijn, maar wat soms wordt vergeten is dat een goed idee ook draagvlak moet hebben. Twee onmisbare ingrediënten voor een succesvol IoT-project zijn het hebben van een organisatiebreed draagvlak én een team met verschillende disciplines die aan het project meewerken.

4 vragen die helpen bij IoT-adoptie

Waar valt binnen uw organisatie winst te behalen met IoT? Wij geven u vier vragen die u helpen een snelle analyse te maken:

1. Kan ik organisatiebreed draagvlak creëren?

Is iedereen binnen uw organisatie op de hoogte van de kansen die IoT biedt en de voordelen die het kan opleveren? Goede communicatie is cruciaal voor het slagen van een IoT-plan.

2. Welke disciplines wil ik betrekken bij mijn IoT-project (en kan ik de juiste mensen vinden)?

Als uw organisatie een breed scala aan experts heeft die allen op hun eigen manier kunnen bijdragen aan het project, doet u er goed aan hen te betrekken. Deel de taken op onder verschillende teams. Denk daarbij aan operationele zaken, een technisch team, een data-analyseteam en een ontwikkelteam.

3. In hoeverre zijn de teams bekend met de benodigde IoT-technologieën?

Wat is de IoT-kennis binnen deze teams en wat is cruciale informatie waarover iedereen moet beschikken? Schroom niet om de meest voor de hand liggende zaken nogmaals te bespreken.

4. Wat hebben de teams nodig om goed samen te kunnen samenwerken?

Breng de tools, middelen en momenten in kaart die de verschillende teams nodig hebben om goed samen te kunnen werken. Zo komt u er ook achter of u nog iets mist.

Door bovenstaande vragen kritisch te benaderen en toe te passen op uw eigen situatie kunt u voor uw IoT-project eenvoudig valkuilen omzeilen en de IoT-adoptie binnen uw organisatie vergroten en succesvol maken.

Wilt u meer tips over IoT-adoptie of weten hoe u van uw IoT-idee een concreet prototype kunt maken? Download dan het e-book ‘Van IoT-idee naar een prototype: hoe zet ik de laatste stap?’. Bovendien kunt u altijd vrijblijvend advies inwinnen via het contactformulier onderaan de pagina. Onze IBM Watson IoT-experts staan voor u klaar.

 

1) Finding Europe’s Edge in the Internet of Things, Bain & Company (2017)
Terug

Send this to a friend